Роден през 1975 г. в София. Има висше образование - международни отношения и макроикономика; докторант в УНСС. В периода 1995 - 1999 г. е районен съветник в район Подуяне, София. От март 1999 г. до март 2001 г. работи в отдел “Европейска интеграция” на Агенция “Митници”, а от март същата година е на работа в отдел “Външна политика и международна дейност” на ВС на БСП. От декември 2001 г. е член на ИБ на ВС на БСП, а от юни 2002 г. е секретар на ВС по външна политика и международни връзки и ръководител на направление “Външна политика и международна дейност” във ВС на БСП.

МЕСТНА ВЛАСТ И ПОЛИТИКА

Брой 10 Октомври 2003

Преди и по време на всяка предизборна кампания за местни избори се разгаря полемика около връзката и зависимостта между местните органи на самоуправление и политическите партии. С особена сила това важи за кандидатите за кметове, защото се избират мажоритарно и обикновено вниманието на избирателите се концентрира върху тях. Трябва ли местната власт непременно да се опитва да изгражда надпартиен образ? Печелят или губят партиите и представителите им в органите за местно самоуправление, когато се опитват да се дистанцират едни от други? В следващите редове ще се опитам до обоснова моята гледна точка по тези въпроси.

Досега Българската социалистическа партия (БСП) винаги се е стремяла да ограничи политизирането на местните избори, да премести тежестта на избора много повече върху програмата и личността на кандидата, а не върху партията, която го издига. Това поведение има своята логика и беше особено полезно в годините на силна междупартийна конфронтация. Благодарение на този подход кандидати на БСП - издигнати или подкрепени от нея - печелеха в общини, където самата партия нямаше силни позиции. Това безспорно допринася за самочувствието на социалистите и увеличава националния резултат на партията. След изборите обаче нерядко възникват проблеми в отношенията партия-кмет и една от основните причини е, че избраният кмет възприема поведение...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови