Роден през 1964 г. в София. Завършил е френската гимназия и УНСС, специалност Международни икономически отношения. През 1999 г. като Чивнинг стипендиант получава магистърска степен по Международно банково дело от университета в Лофборо, Великобритания. Специализирал е във Виена и САЩ. Бил е народен представител в 37-то и 38-то Народно събрание, член на комисиите по Бюджет и финанси и Външна политика и европейска интеграция. Член е на ръководството на ПД „Социалдемократи“. Старши съдружник е в консултантската фирма „ИМКА Асошиетс“ и преподава корпоративни финанси и финансова отчетност в Интернешънал Юниверсити – София по програма на Университета в Портсмут, Великобритания.

ФИНАНСИРАНЕ НА ОРГАНИТЕ НА МЕСТНО САМОУПРАВЛЕНИЕ

Брой 10 Октомври 2003

Обхватът и качестното на местното самоуправление безспорно зависят в значителна степен от неговото финансиране. Това става чрез една сравнително сложна система на преразпределение на набраните на територията на общината данъци и такси, а така също и чрез трансфери от и към републиканския бюджет. Част от набраните на място приходи влизат директно в бюджета на общината, а друга част се централизират в републиканския бюджет и след това се връщат като бюджетни трансфери.

В рамките на настоящата разработка нямаме за цел да правим дълбок анализ на състоянието и проблемите на фискалната децентрализация в България. Ще се спрем на основните тенденции в местните финанси и тяхното настоящо състояние с оглед възможностите на местнити власти да предоставят повече услуги на населението.

Основни тенденции в процеса на фискална децентрализация в България

През последните години законодателната рамка, уреждаща финансовата самостоятелност на общините се променя често, като промените не винаги са еднопосочни. Общата им характеристика е, че държавата трудно отстъпва територия на финансовата самостоятелност на общините. Финансовите отговорности и съответно политичестките правомощия са силно централизирани. Въпреки че сравнително висок процент от брутния вътрешен продукт - около 39% преминава през държавния бюджет, сравнително...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови