Математик-информатик, завършил СУ “Св. Кл. Охридски”. Работил е като научен сътрудник в Института по строителна кибернетика. Впоследствие дълги години е бил в българските специални служби. Работил е в сферата на информационните системи, анализа и по проблемите на вътрешната сигурност. Секретар на МВР от 1995 до 1997 г. Понастоящем е член на ВС на БСП и се занимава с въпроси на информационната дейност и политическите анализи.

ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ КАТО ЯВЛЕНИЕ И ЗАПЛАХА ЗА ВЛАСТТА

Брой 10 Октомври 2003

Организираната престъпност (ОП) е сложно антисоциално явление, което не се побира в рамките на националната държава. Вече много десетилетия тя “съпровожда” развитието на световните икономически, политически и социални процеси и все повече се глобализира в съответствие с всестранната глобализация на тези процеси. Нещо повече. Днес може да се оцени, че ОП създава паралелен сенчест свят, основан на престъпни идеи, който планомерно завоюва позиции, влияние и чрез тях прониква в официалната структура, функции и управление на официалния свят. Тя вече застрашава властта. Растящите мащаби на ОП я превръщат в основен риск и заплаха за сигурността на държави, региони и света като цяло. Тя има достатъчно общи точки и с друг риск и заплаха с наднационален характер - тероризма.

От средата на 70-те години, в периода на подготовката и провеждането на V конгрес на ООН по предотвратяването на престъпността и отношението към правонарушителите експерти на ООН и на редица страни започнаха да разработват елементи на понятийния апарат за изследване, оценка и противодействие на ОП. В документ, подготвен от секретариата на ООН за VIII конгрес на ООН по предотвратяване на престъпността и отношение към нарушителите (Хавана - 27.08 - 07.09.1990 г.) се отбелязва, че с една дефиниция е невъзможно да бъдат определени многобройните видове ОП, обусловени от различни фактори...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови