След като Еврокомисията даде проект за финансовата рамка за нашето присъединяване през 2007 г., то изглежда по-сигурно от всякога. Какви обаче са рисковете дотогава?

ЧЕРНАТА КОТКА И БЪЛГАРСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЕВРОПА

Брой 3 Март 2004г.

Перспективите България да стане пълноправен член на ЕС през януари 2007 г. изглеждат по-добри от всякога. Първо, държавните и правителствени ръководители на Евросъюза потвърдиха, че страната ни ще има възможност да приключи преговорите още през тази година и да подпише договор за присъединяване през следващата. Второ, Европейската комисия предложи една, общо взето, справедлива финансова рамка. Трето, Европарламентът даде оценки за развитието ни, които даже надхвърлят най-добрите ни очаквания.

От друга страна, България напредва добре - или поне бързо - в преговорите. Това може би се дължи на това, че 10-те членки, които влизат в ЕС на 1 май т.г., са проправили път, в който е лесно да се напредва, или че България е малка страна, която лесно “взема завоите”. Не на последно място, у нас няма проблеми, които да застрашат спазването на “политическите критерии” за членство, а българите желаем присъединяването, възприемано и като гаранция за по-добро управление в бъдеще.

Въпреки това не намаляха опасенията, че рискове пред присъединяването ни има, при това свързани не толкова с вътрешни, колкото с външни фактори. Наистина и най-благоприятните формулировки съдържат условността “ако страната е готова”. В съзнанието на българина тази условност предизвиква подозрение -дали Брюксел, дали страните членки няма да потърсят под вола теле...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови