ТРАНСФОРМАЦИИТЕ НА КИТАЙСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ КАТО МОДЕРНИЗАЦИОНЕН СУБЕКТ

Брой 3 Март 2004г.

Процесите на модернизация в изостаналите страни през ХХ век навсякъде се опират на силна организация – общонационална партия, която е основна сила при извършване на промените. В отделните държави тя приема различни форми. В бившите социалистически страни от Източна Европа тази роля се изпълнява от комунистическите партии, които запълват по същество цялото политическо пространство и са радикален инструмент за ускорена индустриализация на тези общества. На редица места това са общонационални партии, които управляват в условията на еднопартийна или квази-многопартийна система – така е в Тайван, където управлява Гоминдана, а в Индия за дълъг период тази роля се изпълнява от партията Индийски национален конгрес, подобна е ситуацията на много други места.

През първите три десетилетия на ХХ век в Китай се оформят две конкуриращи се сили с различни идеологии, но всяка от тях претендираща да бъде основен субект за излизане на страната от изостаналостта и бърза индустриализация, която да я доближи до развитите страни – това са Гоминдана и ККП.

И едната, и другата искат да извадят страната от домодерното й състояние, като се опират на различни външни сили. И двете играят уникална роля в модернизацията и прехода от селски, полуфеодални общества към съвременни, бързо развиващи се държави, изваждащи за съвсем кратък период десетки...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор