РЕГРЕСИЯ

Брой 3 Март 2004г.

ВСИЧКО ЗАПОЧНА НА 15 АВГУСТ 1971 г. На този ден американският президент Ричард Никсън заяви, че Съединените щати преустановяват конвертируемостта на долара в злато. Така се сгромоляса цялата система, установена през 1944 г. в Бритън Уудс. И послужи като акт на раждане на това, което наистина следва да се нарече новия капитализъм, защото той възстановява свободата на валутна маневреност на Вашингтон, отваря пътя за по-радикални мерки в областта на финансовото де регулиране и позволява възхода на либералната глобализация.

През следващите години подготвените в университета на Чикаго при професор Милтън Фридман (Нобелист по икономика за 1976г. и ярък противник на Джон Кейнс) теоретици на монетарната школа стигат до властта. Първо в екипите край генерал Пиночет в Чили, след това - Маргарет Тачър в Обединеното кралство, и най-после - Роналд Рейгън във Вашингтон.

В името на “консерваторската революция” те афишират агресивен неолиберализъм, подплатен от войнстващото антикейнсианство и накрая се справят с дългогодишната традиция на икономическа и социална намеса от страна на държавата. Започват със смазването на синдикатите. След това се намесват в икономиката и предприемат редица приватизации.

Така през 80-те години между основните мултинационални фирми, банките на Уолстрийт, Федералния резерв на Съединените щати и международните...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови