СТРАТЕГИИ И РЕАЛНОСТИ

Брой 3 Март 2004г.

Бедността, безработицата и престъпността са трите чудовища, които българският преход роди и позволи да израснат като беди за гражданите, обществото и държавата. В посочения ред те присъстват във всички социологически изследвания за проблемите на човека в българската държава. Те имат политически, икономически, социални и ценностни измерения.
В политически план те присъстваха в програмните цели и управленските проекти на всички партии и коалиции, които се изредиха във властта в България. Нито едно правителство на преходния период не успя да извърши сериозен реален и осезаем напредък за решаване на тези проблеми. Това ги направи водещ елемент за отлива на доверие към политиците и партиите, претендиращи за политическото представителство на мнозинството от българските граждани.

Андрешковското начало у българина има древни исторически корени и съответстващото на различните управленски периоди развитие. Същевременно през цялата си история българският народ е съчетавал тази неизтребима андрешковщина с надеждата, че нещата могат да се оправят. Тази надежда мотивира и регулира избирателните потоци на редуващите се избори, чрез които формално или реално се формираха управленията на държавата. Политически проблем с нарастващо значение е отливът на избиратели. Засега този проблем не е скачен съд с отлива на доверие именно поради тлеещата...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови