Диего Лопес Гаридо е роден на 8 септември 1947 година в Мадрид. Депутат е от Испанската социалистическа работническа партия в петия и шестия състав на парламента. Разведен е. Има 4 деца. Завършил е икономика. Доктор е по право. Преподава конституционно право в университета в Мадрид. Сега е генерален секретар на Нова левица.

ХОРИЗОНТИТЕ ПРЕД НОВАТА ИСПАНСКА ЛЕВИЦА

Брой 3 Март 2004г.

В нито една страна от Европейския съюз не съществува такова голямо и наситено превъзходство на десницата и на десния център, както в Испания. Истина е, че абсолютното мнозинство на Народната партия (НП) се използва неумело и въпросът за наследяването на Аснар с всеки изминал ден става все по-дестабилизиращ фактор. Въпреки това мнозинството на партията се усеща навсякъде. Не само в политическите институции, а и в икономиката чрез могъща мрежа от влияния в частните компании. Особено осезателно е влиянието в средствата за масова информация, като се използва безкомпромисно необичайният правителствен модел на испанската телевизия и радио, който не само позволява да се упражнява абсолютна власт над националната телевизия, но и върху частните телевизии и върху разрешителните за радиоразпръскване. Това влияние се разпростира и върху националния и регионалния печат чрез огромната зависимост от рекламата, идваща от институциите.

Центристките проблясъци на правителството са все по-редки. Едно елитарно културно течение без чувство за солидарност настъпва в социалното мислене и по главните въпроси на бъдещето, каквито са имиграцията, образованието или несигурните трудови отношения. Това е панорамата, пред която е изправена испанската левица. Абсолютното мнозинство на НП е нейното достойнство, що се отнася до успеха й да обедини в една политическа...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор