Юрий Борисов е главен редактор на сп. "Ново време". Доктор по философия. Автор на книгите "Психология на подсъзнанието", "Приказка за Буда", "Войната на Мърфи", "Христос на возкресе", на редица статии в периодичния печат.

МЕЧТАТЕЛИТЕ

Брой 2 Февруари 2004г.

Едва ли има събитие в света, което да е придружено едновременно с толкова ентусиазъм, безразличие, надежди и насмешки, както Олимпиадата на неправителствените организации - Световния социален форум (ССФ).

Ентусиазъм, който извира от лицата на десетки хиляди млади хора, събрани на едно място от всички краища на света.
Безразличие, както е в нашата страна например, породено от някакъв постсоциалистически прагматизъм, който уж знае от кое има полза и кое е загуба на време.

Надежди, защото "новото ляво", аморфно, разлято, властово непредставено, прави заявка за един бъдещ консенсус, че светът може и ще осъзнае как да стане по-човечен, неподвластен на "златния милиард".

Насмешки, защото огромните струпвания на световните социални форуми са далеч от възможността да променят днес света и на йота.

Какво всъщност ново каза четвъртото издание на ССФ, проведено от 16 до 21 януари в Бомбай, Индия? "Един друг свят е възможен"? Това е мотото, което днес звучи на всички мащабни демонстрации по света, независимо дали искат да се спре войната в Ирак, нова политика на световните финансови институции, социална сигурност, хляб и работа, повече синдикални права, повече чиста вода, достъпно образование, достъпни лекарства, ненасилие в дома, равноправие на половете, земя за безимотните, паспорти за емигрантите без документи...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор