Юрий Борисов е главен редактор на сп. "Ново време". Доктор по философия. Автор на книгите "Психология на подсъзнанието", "Приказка за Буда", "Войната на Мърфи", "Христос на возкресе", на редица статии в периодичния печат.

КАКВО ОЗНАЧАВА ДА СИ СОЦИАЛИСТ ПРЕЗ 21-ИЯ ВЕК?

Брой 10 Октомври 2003

“21-и век” означава нерешени задачи и неовладяни предизвикателства. Независимо дали си беден или богат, скандинавец или жител на Централна Африка, “21-и век” означава свят, за който нямаш готови рецепти. Да си модерен най-напред означава да си готов за своята полуподготвеност да обясняваш и да променяш света съобразно своите ценности.
Да си модерен социалист означава да виждаш ясно как свободата разкъсва своята обвързаност със солидарността и как претендира за безразделно господство.

Изгражданите със столетия социалистически лостове губят ефективността си. Това е така, защото държавата губи автономността си и защото богатството се изплъзва от контрол благодарение на своята мобилност. Светът става еднополюсен, а от еднополюсния свят до световното робство крачките не са много.

Новият глобален свят, разрушавайки границите пред знанието, капиталите и културата, разруши границите и пред дискриминацията. Дискриминацията стана глобална. И социализмът, роден като мисъл и борба за солидарност със слабия, няма как да оцелее ако не превърне своята борба в глобална.

Днешният социалист не може да подкрепя глобализацията във вида, в който съществува сега, въпреки нейните изумителни цивилизационни постижения. Не може, защото тя търпи, дори стимулира много дисбаланси - икономически, финансов, технологичен, военен,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор