Юрий Борисов е главен редактор на сп. "Ново време". Доктор по философия. Автор на книгите "Психология на подсъзнанието", "Приказка за Буда", "Войната на Мърфи", "Христос на возкресе", на редица статии в периодичния печат.

КАНКУН - РУНД ПОРЕДЕН

Брой 9 Септември 2003г.

Щрихи от сблъсъка в Световната търговска организация по проблема с чуждестранните инвестиции

От 10 до 14 септември 2003 г. в Канкун - Мексико се провежда Петата министерска конференция на Световната търговска организация (СТО). Очаква се на нея да бъде подновен спорът по проблема с чуждестранните инвестиции - поредната ябълка на раздора в СТО.

Развити държави като страните от Европейския съюз, Канада, Южна Корея и Япония настояват този проблем да се включи в дневния ред на конференцията. Целта е да се изработи Многостранно споразумение за инвестиции /МАI - Multilateral Agreement on Investment/. В същото време редица държави от развиващия се свят, по един или друг начин, изразяват възраженията си в Канкун да се преговаря върху инвестициите /1/.

Опитите да се изготви Многостранно споразумение за инвестиции датират от повече от половин век /виж карето/.

- Първият опит за изготвяне и подписване на многостранен договор за чуждестранните инвестиции е от 1948 г. Това става като част от обсъждането в Хавана на проект за Харта за създаване на Международна търговска организация.
- Американският конгрес не ратифицира Хартата и като временна мярка се създава Общото споразумение за митата и търговията /GATT - General Agreement on Tariffs and Trade/. GATT се придържа към разликата между въпросите на търговията и инвестициите и с последните не се занимава 40 години. Едва на...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор