Юрий Борисов е главен редактор на сп. "Ново време". Доктор по философия. Автор на книгите "Психология на подсъзнанието", "Приказка за Буда", "Войната на Мърфи", "Христос на возкресе", на редица статии в периодичния печат.

ГЛОБАЛИЗАЦИЯ И АНТИГЛОБАЛИЗЪМ

Брой 5-6 Май/Юни 2003г.

Във всяка епоха от Средновековието насам всяка официална пропаганда старателно, амбициозно и с голяма настойчивост изгражда образите на фундаменталното Добро и фундаменталното Зло.

Днес фундаменталното Добро се нарича глобализация, а неговото отрицание - антиглобализъм.

Глобализацията, твърди господстващата пропаганда, е новото въплъщение на равенството. Равенството се утвърждава там, където падат граници, където се рушат стени. Благодарение на революцията в информационните технологии всеки има или би трябвало да има достъп до океана от информация, който циркулира в Мрежата. Аз, българинът, мога да чета “Ню Йорк таймс” преди американците да са се събудили. Мога да поставя света на дланта си благодарение на стотиците вестници и списания, които с няколко движения на ръката “пристигат” в дома ми. Мога да се разхождам във виртуални библиотеки. Мога да общувам с мъдростта на вековете и с исполинската енергия на днешния ден. За части от секундата мога да отправям своите въпроси до всеки от всяка точка на света, така както да предлагам своите отговори. Равенството пред информацията ми дава шанс да получа това образование, което желая и което съм способен да усвоя. Равните шансове в областта на образованието са равни шансове за развитието на интелекта ми в един свят, в който интелектът е абсолютен господар.
С информация...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор