Юрий Борисов е главен редактор на сп. "Ново време". Доктор по философия. Автор на книгите "Психология на подсъзнанието", "Приказка за Буда", "Войната на Мърфи", "Христос на возкресе", на редица статии в периодичния печат.

ДОГМА И ПРИНЦИП

Брой 4 Април 2003г.

И догмата и принципът са основа за определено познание или действие. Те са носеща конструкция, те са организиращ фактор. Те са вътрешно убеждение на човека, определящо неговото отношение към действителността. Те са норма на поведение. Без тях познанието и действието губят своите ориентири, своята логика, в крайна сметка губят своята същност и престават да бъдат това, което са. Другото общо е тяхната изначална или придобита аксиоматичност. Тук използвам “аксиоматичност” в широкия смисъл на приета очевидност. Очевидността не означава непременно, че не е възможно обяснение. Тя означава, че в средата, в която функционира, никой не търси доказателства в подкрепа на това, което се твърди чрез догмата или принципа.

Приликите са дотук.

Догмата не е просто това, което не се доказва, което се приема без да се подлага на съмнение. Аксиомата също не се доказва, приема се за очевидност, но не е догма. Дори принципът, затова е принцип, защото е фундаментален и в един значителен отрязък от време живее с имунитета на аксиома. Така, че недоказването, приемането за безспорно е родова характеристика на догмата, но в никакъв случай не е негова видова специфика.

Очевидното е такова за даден момент, дори този момент да трае хилядолетия. В древността например е било очевидно, че земята е плоска, защото при всяка друга форма, хората е щяло да падат....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор