Юрий Борисов е главен редактор на сп. "Ново време". Доктор по философия. Автор на книгите "Психология на подсъзнанието", "Приказка за Буда", "Войната на Мърфи", "Христос на возкресе", на редица статии в периодичния печат.

ФУНДАМЕНТАЛИЗМЪТ

Брой 3 Март 2003г.

Съвременното понятие “фундаментализъм” се ражда в САЩ през 1910 - 1912 г. В брошури, озаглавени “Фундаменталисти. Свидетелство за истината.”, на яростна критика е подложен т.нар. либерален протестантизъм. Последният е осъден като разрушител на християнската вяра. Неговите последователи настоятелно искат цялото съдържание на Светото писание да се приеме за основа /т.е.”фундамент”/ на вероучението и отхвърлят всички опити за неговото алегорично или рационално тълкуване. Фундаментализмът достига най-голям разцвет през 20-те години на миналия век. Тогава по инициатива на фундаменталистите в няколко южни щати на САЩ са приети т. нар. S“антиеволюционни закони”, които забраняват преподаването на учението на Чарлз Дарвин.

В политическите речници и енциклопедиите терминът “фундаментализъм” се използва за характеристика на общностите и идеологиите, които са противници на всякакво развитие и промени в обществото, отличават се с традиционализъм, затвореност и идеологически фанатизъм. Те отказват всякакви форми на адаптация към социалните нововъведения и не проявяват толерантност към другите идеологии и идеи.

Днес понятието “фундаментализъм” се използва и в по-широк смисъл - за обозначаване на непримиримото отстояване на които и да са принципи - етичен, екологичен, юридически и прочие фундаментализъм.От...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор