Юрий Борисов е главен редактор на сп. "Ново време". Доктор по философия. Автор на книгите "Психология на подсъзнанието", "Приказка за Буда", "Войната на Мърфи", "Христос на возкресе", на редица статии в периодичния печат.

МОЖЕ БИ

Брой 4 Април 2002г.

В спора между привържениците и противниците на неолибералната глобализация едва ли има по-спрягано понятие от „таксата Тобин“. Дори само фактът, че авторитетната електронна „търсачка“ „Yahoo“ след изписването на името „James Tobin“ предлага 17200 сайта, е достатъчен, за да се убедим какво място заема името на йейлския професор и неговите идеи в днешните световни идейни битки. Към този факт можем да добавим и много други. Например факта, че вече няма световен икономически форум, на който под някаква форма и в някаква степен да не се спори „за“ и „против“ „таксата Тобин“. Особено на форумите, които обсъждат възможните промени на господстващия глобален ред, способни да направят света по-справедлив. Или факта, че парламентите на две от най-мощните страни – Канада и Франция – вече приеха решения, с които се одобрява въвеждането на „таксата Тобин“.

Едно от любопитните неща около таксата е възмущението на самия Тобин, че неговата идея бе взета на въоръжение от тези, които господстващата идеологическа пропаганда нарича „антиглобалисти“, „глобалофоби“ или направо и простичко „лошите“. (В настоящия брой предлагаме два преводни материала, които дават информация за този любопитен факт).

Друго любопитно нещо, този път чисто българско, е, че у нас „таксата Тобин“ и бурните спорове...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор