Юрий Борисов е главен редактор на сп. "Ново време". Доктор по философия. Автор на книгите "Психология на подсъзнанието", "Приказка за Буда", "Войната на Мърфи", "Христос на возкресе", на редица статии в периодичния печат.

ОТ ПРОТЕСТА КЪМ БОРБАТА

Брой 3 Март 2002г.

За дванадесет години се научихме да протестираме. Чрез класически стачки, гладни стачки, митинги, шествия, блокиране на улици и палежи на свързани с властта сгради. Срещу конкретната власт по принцип, срещу ниските заплати, високите цени, ниските пенсии, високите данъци и такси, съкращенията.

Протестите, свързани с конкретни проблеми, почти никога не са успявали

Ако изключим някои твърде редки погасявания на стари държавни задължения към наемния труд, протестите не са успявали нито да увеличат доходи, нито да върнат хора на работните им места, нито да намалят разходи. Единствено общополитически протести, искащи смяната на властта, са постигали своето. Това постигане спокойно можем да го сложим в кавички, защото чрез „новите лица“ хората в крайна сметка са искали повече хляб и повече сигурност. И не са ги получавали. Ако погледнем статистиката и социологически проверените самооценки, бедността и личният песимизъм спокойно, но сигурно,са завладявали и завладяват все по-широки територии през всичките тези години на преход.

Причините за провала на протестите са няколко. Първо, много често исканията са твърде абстрактни. Лозунгите „Искаме хляб!“, „Спрете геноцида!“ и прочие регистрират една оценка, но всъщност нищо не искат. Управляващите спокойно могат да отговорят със също толкова абстрактните тези...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #1 Pachkova 2010-06-04 15:39
Уважаеми, г-н Борисов, след като съм изчела десетки списания от "Ново време" и "Понеделник ", най-сетне попадам на статия, в която се коментира протестното поведение на днешния българин, неговите борчески способности. Макар и съвсем накратко, но поставяте сериозни проблеми, които смятам, че Вашето списание и другите леви списания трябва в много по-голяма степен да засягат. Разбира се, ако искат действително да съдействат на развитието на тези способности на българина. Аз лично по изследователски причини се интересувам от темата и затова си правя нещо като контент-анализ на днешните български списания - доколко те съдействат за развитието на гражданското съзнание и поведение на българина. Имам и една публикация по въпроса в електронното списание NotaBene Гражданско общество, медии и демагогия. Силно се надявам, че във Вашето списание ще прочета още материали по интересуващия ме въпрос. Поздрави Петя Пачкова
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор