Юрий Борисов е главен редактор на сп. "Ново време". Доктор по философия. Автор на книгите "Психология на подсъзнанието", "Приказка за Буда", "Войната на Мърфи", "Христос не возкресе", на редица статии в периодичния печат.

КЪДЕ СА НИ УТОПИИТЕ?

Брой 1 Януари 2002г.

“Един друг свят е възможен” – за втори път под това мото в бразилския град Порто Алегре ще се състои Световният социален форум (31 януари – 5 февруари). Това е обмисленият, организиран и енергичен отговор на поголовно тиражираното твърдение, че неолибералният тип глобализация няма алтернатива. Алтернатива нямат нито взломното навлизане на пазара във всички социални и човешки взаимоотношения, нито икономическият и политическият диктат на богатите над бедните, нито дори дребният факт, че всяка година десетки милиони деца по света умират от отдавна лечими болести.

В България не се вълнуваме от този спор. В България, когато чуем за антиглобализация, се сещаме за хулигани, които трошат витрини и палят контейнери с боклук. В най-добрия случай си представяме хора, излезли по улиците, изпълнени или с носталгия по един безвъзвратно умрял свят, или емоционално отхвърлящи една неизбежна и прогресивна реалност, или пропити от безпочвен, утопичен идеализъм.
Интересно е да си отговорим на въпроса защо българското общество се самоизолира от едни неоспорвани по света в своята значимост вълнения. Причината не е в липсата на информация – половиният милион потребители на интернет има достъп до планини от факти, свързани с новата борба за едно по-добро и по-справедливо бъдеще. Не е възможно и да си мислим, че обсъжданите процеси не ни засягат....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #1 savremennik 2006-07-26 13:19
Неолиберализъм - каква аругатна теория за величието на пазарните отношения и тяхното обсебване от малцина!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор