Иван Аладжов - роден през 1967 г. в София. Завършил е международно право в Лайпциг. Следдипломна квалификация във Виена и Хановер. Специализация в областта на търговското право със степен магистър. Защитава докторат по право към Хановерския университет. Издава в Германия две книги в областта на корпоративното право. Автор на поредица от статии в немските списания “Икономика и право в Източна Европа”, “Източно-евпропейско право” и “Годишник на източното право”. Работи като юрист на свободна практика в Хановер.

КОМЕРСИАЛНАТА ГЛОБАЛИЗАЦИЯ И МЕЖДУНАРОДНИЯТ ТЕРОРИЗЪМ

Брой 4 Април 2004г.
Eдно от обясненията на феномена “международен тероризъм” е, че той е единствено възможният отговор на бедните народи на асиметричното военно насилие, което се прилага срещу тях от развитите индустриални държави. Потвърждението на това днес може да се наблюдава в Ирак след победата на САЩ. Американските окупационни части биват нападани от иракски невоенни формирования чрез терористични акции.

Опасният хумус, който подхранва международния тероризъм, обхваща 1/3 от населението на Земята с нарастваща тенденция, което живее в условия на абсолютна мизерия, изолация и отчайваща безперспективност.

Една от основните причини за повсеместното обедняване на човечеството е комерсиализирането на процесите на глобализация на международните икономически отношения. То започна да се налага на света от водещите капиталистически държави усилено след 1980 г. Предхождащите 20 години (от 1960 до 1980 ), въпреки студената война, може да се нарекат златни години на световната икономика. Средният икономически растеж на света на глава от населението за целия този 20-годишен период възлиза на 68%. Подемът тогава обхваща особено традиционно изостанали региони като Латинска Америка с прираст от 78%, Черна Африка (Африка, южно от Сахара) с 38%, арабските страни със 180%.

Преломът започва през 1980 г., когато на власт в САЩ идва Р. Рейгън, а в Англия - М. Тачър. По тяхно...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор