ДНЕШНИТЕ МЛАДИ И ЛЯВАТА ПОЛИТИКА В УСЛОВИЯТА НА ПРЕХОД

Май 2004г. Извънреден брой
През годините на прехода, от 1989 г. до днес, БСП натрупа сериозен и нов по характера си опит в работата си с младите, с младото поколение. Този опит е нов и специфичен по характера си, тъй като се провежда в нова, по-точно променяща се социална среда в сравнение с предходното време.

Съществуват различни интерпретации на прехода. Едни го разглеждат от гледна точка на политическата динамика на системата, докато други се спират повече на промените във формите на собственост и на функциониране на основните производствени мощности. Трети изхождат най-вече от надстроечни елементи, каквито главно са информационните средства и най-вече електронните медии. Това обаче не е тема на моите размишления. Аз си поставям по-скромна задача - да разгледам младежката проблематика като част от политиката на БСП. Факт е, че тази политика премина през различни фази, които през годините засилваха опасно тенденциите на раздалечаване между младите и партията. От една страна, ставаше смяна на поколенията “млади”. Такъв е случаят с моето поколение, което през 1989 г. тепърва започваше живота си, а сега спадаме към т.нар. трудово-активно население.

От друга страна, БСП, заета със собственото си реформиране или с отношението си към промените в обществото, оставяше на заден план младежката политика. Редица явления през периода не бяха своевременно фиксирани и съответно...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор