Юрий Борисов е главен редактор на сп. "Ново време". Доктор по философия. Автор на книгите "Психология на подсъзнанието", "Приказка за Буда", "Войната на Мърфи", "Христос не возкресе", на редица статии в периодичния печат.

КЪДЕ БЪРКАМЕ ?

Май 2004г. Извънреден брой

За 14 години в България са проведени хиляди, а защо не и десетки хиляди кръгли маси.

Независимо дали са се случили през 1990 г. или през 2004 г., те си приличат като две капки вода по три неща.

Първо, констатират, че положението е сериозно, тежко или направо плачевно. Второ, апелират да се създаде стратегия за развитието на съответната област. Трето, нищо от това, което предлагат, не се случва в живота.

Връзката между експертната, експертно-политическата или просто добронамерено професионалната мисъл и управленското поведение не се завързва и това се превръща в устойчиво явление. От “устойчивото” до същностното, закономерното, крачката е половин.

Къде бъркаме?

Дали експертното дава неизпълними съвети? Може би защото пребивава в своите теоретични кули, добре подредени, педантично организирани, но твърде откъснати от реалността…Може би защото твърде новото го прави късогледо и не забелязва в действителността онези “дребни” фактори, които обръщат добре смазаната и впрегната кола…

Дали политико-приложното е неспособно да изпълни спасителните съвети? Може би защото не става дума за спасението на неговите изпълнители…Може би защото у нас по никакъв рационален начин не са обвързани крайните резултати от политическото поведение и оценката, която то получава…Може би просто защото отсъства...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор