Професор, доктор на техническите науки. Автор е на около 160 научни публикации, от които 14 монографии в областта на системния анализ, изследване на операциите, кибернетиката, математическото моделиране. През последните 10 години основните му теоретични интереси са насочени към научните проблеми на националната сигурност.

БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО В УСЛОВИЯТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯ И ЕВРОИНТЕГРАЦИЯ

Май 2004г. Извънреден брой
Вече 15 години България живее с илюзии и митове далеч от течението на историческия процес. Може би затова ние преживяхме т.нар. преход най-тежко и съсипващо от всички постсоциалистически страни. По изследвания зад нас е само Узбекистан. Петнадесет години нашите политици “дрогираха” и развращаваха нацията, подменяха целите със средствата и безочливо изграждаха основите на своето собствено благополучие. Те преобръщаха историята, криеха реалностите и свиваха стратегическия хоризонт на държавата и нацията до интервала 2004-2007 г., след което самото понятие България като че ли не съществува. И точно сега, когато победителите триумфират за очевидни, но повърхностни успехи, стана ясно за всички, че поводи за гърмене на шампанско и за лазерни шоута (и такива ще има) няма, и че страната ни е изправена пред драматични и трагични предизвикателства, за които тя не е готова.

Ние отново се оказваме извън историческия процес, извън динамиката на европейското и световното развитие. За кой ли път не бяха разбрани, пък и нямаше желание да бъдат разбрани, движещите мотиви на Западна Европа, същността на глобализацията и на модерния глобализъм в неговия англо-саксонски вариант. Който се интересува от последните интерпретации нека да прочете статията на Кондолиза Райс отпреди няколко дни “Целите на американската външна политика”. Цялата масирана, безочлива и...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор