Юрий Борисов е главен редактор на сп. "Ново време". Доктор по философия. Автор на книгите "Психология на подсъзнанието", "Приказка за Буда", "Войната на Мърфи", "Христос не возкресе", на редица статии в периодичния печат.

КОРУПЦИЯ В БЪЛГАРИЯ? ДАЙТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА!

Брой 5-6 Май-Юни 2004г.

Ако човек прояви интерес към българската приватизация и съответния следприватизационен контрол ще научи твърде любопитни неща.

Към много от приватизационните договори са подписани поредица от допълнителни споразумения. Чрез анексите, сключени само от Агенцията за приватизация и Министерството на икономиката през 2003 г., инвестиционните задължения на купувачите са намалени с над 280 млн лв.

Чрез въвеждане на компесаторни инструменти в допълнителните споразумения реалните пари от първоначално договорената цена са намалени от 65 до 85%.

Пак с анекси Министерството на земеделието премахва редица клаузи за санкции при неизпълнение на програмата за трудова заетост.

Пак с анекси значително са намалявани обезпечения там, където ги е имало. Например за “Плама” Плевен гаранциите за обезпечения от 6 млн лв стават на 6 хил лв.При “Мадара” Шумен гаранцията е намалена от 200 хил долара на 20 хил долара.

Некоректните платци (след създаването на Агенцията за следприватизационен контрол през април 2002 г.) са 359, а дължимите суми са в размер на над 103 млн лв и близо 14 млн щ.д.

В резултат на предприетите мерки през 2003 г. големите длъжници намаляват с 137 купувача и сега състоянието е следното:
Приватизационните сделки, при които се наблюдава системно неизпълнение на договорените задължения по цена са 222. От...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор