Доцент по история на класическата и съвременната философия в СУ “Св. Климент Охридски”, основни интереси в областта на философията на Новото време, логика и теория на идеологията. Публикации на немски, руски, английски и френски. Преводач и редактор на основни трудове на Им. Кант, Г. Хегел, В. Бенямин, Фр. Ницше, М. Хайдегер, Х.-Г. Гадамер. Напоследък се занимава с изследвания по теория на съвременното общество - медии, политическа идентификация, теория на политиката.

ОБЩА ДЕМОГРАФСКА ПРОГНОЗА ЗА РАЗВИТИЕ НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ 1

Брой 5-6 Май-Юни 2004г.
Не е много сигурно, че през 2007 България ще влезе в ЕС. Много по-сигурно е, че през 2007 в пълнолетие ще влезе първото поколение на “децата на демокрацията”, родените през 1989. Впрочем те са и последното поколение българи, чиито шансове за човешко развитие при раждането им са оценявани в първата тридесетица на страните според ООН. Веднага след това започва безогледното изчерпване на ресурсите от натрупванията по времето на социализма, за да се стигне до днешното положение, когато пак според ООН България отива към третата тридесетица от страни според степени за човешко развитие. Те включват общото качество на живот, образование, здравеопазване и продължителност на самия живот.

Затова може да се каже, че в социализирането на родените през 1989 докъм 2007 бързо е протекъл процес на качествена деградация, чийто пряк израз е в отказа от решаващото условие за смислено човешко съществуване - продължаването на рода.
Безсмислено е да търсим някакви особени политически следствия от това - този отказ е очевиден като присъда. Не толкова очевидни са изводите, които могат да се направят в един средносрочен план по отношение на ключови фактори за общественото ни развитие.

Тук ще бъдат представени само две възможни прогнози с оглед на може би най-същественото условие за качеството на бъдещ личен и обществен живот - нивото на висша образованост в неговите...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови