Доцент, доктор по икономика. Роден 1947 г. Завършил УНСС, специалност “ Международни икономически отношения”. Работил е като научен сътрудник, директор на Информа-ционния център на МВТ, ген. директор на Института по търговия, съветник в посолството на РБ в РФ и ген. директор на Центъра на промишлеността на РБ в Москва. Преподавател в УНСС, ВСУ и други университети. Зам.-председател на центъра за политологически изследвания “ЕВРАЗИЯ”.

КАК СЕ СТАВА МИЛИАРДЕР В РУСИЯ

Брой 5-6 Май-Юни 2004г.
Реномираното рейтингово списание “FORBES” през февруари 2004 г. публикува списъка на най-богатите хора в света. Методиката за оценка няма да коментираме, защото сто млн. долара над или под не изменят съществено картината. А критерият е над един млрд. долара. Така че преброяването на “зайците” се отнася за милиардерите в света. Това, което изненада, е, че Русия зае трето място в ранглистата по брой на милиардери, отстъпвайки само на САЩ и Германия, оставяйки след себе си Япония! Руските милиардери са 25. Двадесет и шестият, Леонард Блаватник, е руснак по произход, но с американски паспорт! През 2003 г. са преброени 17 руски милиардери. С това темпо на нарастване на бедна Русия не й мърда световният рекорд след няколко години! В публикувания списък освен 25-те милиардери в зелено има още петима, чието финансово състояние се оценява между 950 млн. и 985 млн. дол. Т.е. те са вече милиардери! Москва е на втора позиция по брой на милиардери - 23, след Ню Йорк - 31, и преди Хонконг - 16, Париж - 10. Първото място обаче по брой на милиардери, които са в реален конфликт с руското правосъдие, е без конкуренция. Двама са в затвора като следствени, трима са в чужбина и са обявени за национално издирване.

Руският рейтинг (сп. “Финанс”) също е показателен. В него са включени 154 милиардери в рубли. Защо точно толкова? Защото един млрд. рубли по миналогодишен курс в общи линии е равен на 35 млн....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови