Збигнев Бжежински е съветник по националната сигурност на президента на САЩ от 1977 г. до 1981 г. През 1981 г. е награден с Президентското отличие за свобода за ролята му за нормализирането на американско - китайските взаимоотношения, както и за приноса му в областта на човешките права и политиката на национална сигурност на САЩ. Днес е професор по американска външна политика в университета за международни изследвания “Джон Хопкинс“ и председател на Борда на директорите на Центъра за стратегически и международни изследвания, Вашингтон

НОВИТЕ АМЕРИКАНСКИ СТРАТЕГИИ ЗА МИР И СИГУРНОСТ 1

Брой 5-6 Май-Юни 2004г.
Преди четиридесет години важен пратеник на гневния президент на САЩ е изпратен на отвъдокеанска мисия. Съединените щати са изправени пред заплахата от ядрена война. Това се случва по време на Кубинската ракетна криза.

Няколко емисари посещават нашите ключови съюзници. Един от тях е проницателният бивш държавен секретар Дийн Ачесън, чиято задача е да убеди президента Де Гол и да помоли за подкрепата на Франция при евентуална ядрена война, в която могат да бъдат въвлечени не само САЩ и Съветският съюз, но всички страни от Северноатлантическия алианс и Варшавския договор.

Бившият държавен секретар разяснява ситуацията на френския президент и в заключение на доклада си заявява: “А сега бих желал да Ви покажа доказателствата - снимките на съветски ракети с ядрени носители.” Френският президент отговаря по следния начин: “Не желая да видя снимките. Думите на президента на Съединените щати са достатъчни за мен. Моля Ви, предайте му, че Франция подкрепя Америка.”

Би ли реагирал сега по същия начин някой чуждестранен лидер на думите на американски емисар, който би отишъл в чужбина и заявил, че страната Х разполага с оръжие за масово унищожение, което представлява заплаха за САЩ ? Има поле за размисъл по този въпрос. Преди четиридесет и три години, в същия месец, последващ финансираното от СССР нападение на Северна над Южна Корея,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор