Ибрахим Уорд е изследовател в Центъра за международни изследвания, Институт за технологии - Масачузетц (Кембридж), автор на The Financial War on Terror (IB Tauris, Лондон, предстои да бъде публикувано).

ИРАК, ИЗГУБЕНОТО ЕЛДОРАДО

Брой 5-6 Май-Юни 2004г.
„Няма да има никаква промяна в нашето военно разполагане в периода 30 юни - 1 юли освен ако не бъдем там по покана на независимо иракско правителство, което ни помоли да останем, докато убийците, като тези, които извършиха жестокостите във Фалуджа, не бъдат повече в състояние да нанасят вреди.” Така Пол Уолфовиц, заместник-секретар на отбраната, на 2 април 2004 г. уточнява какво означава за американците преминаването на властта в ръцете на иракчаните. Бунтът обаче, който свързва шиитите и сунитите срещу окупацията, солидарността, която обгражда съпротивата във Фалуджа, възраждането на национализма, но също и оттеглянето на испанския, хондураския и доминиканския контингент намаляват възможностите за маневри на Вашингтон и го принуждават да потърси защита от ООН за продължение на военното присъствие в Ирак. Чакайки, американските фирми, свързани директно с администрацията на Буш, продължават да реализират големи печалби, дори същите да са заплашени от влошаване на ситуацията на територията.

”Капиталистически сън” - така британският всекидневник The Economist описва през септември 2003 г. новите икономически структури, създадени от Временната власт на коалицията - СРА (1). Серия от арести, носещи подписа на американския проконсул Пол Бремър, промениха радикално иракската икономическа система: данъците достигнаха 15%, вносните мита бяха премахнати (и...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор