Уважаема редакция на сп. “Ново време”,

Много хартия изписвате, но върху страниците има всичко друго, но не и главното - социалистическата идея за новата обществена уредба като система и средствата за постигането й.

Социалната държава (нима има несоциална държава) и принципите свобода, солидарност и справедливост са общоприети като термини както от десницата, така и от левицата. А щом е така, не намирате ли, че социалистите би следвало да изложат отчетливо, от собствена гледна точка как изглеждат те и да подчертаят принципните си различия по отношение на десницата, та и другите леви да се ориентират къде им е мястото - вляво, или вдясно от нас.

Не е ли крайно време да знаем с какво ще се замени капиталистическата система и как ще се постигне преодоляването й. Така ще знаем какъв ще е утрешният ден, та да се захванем с постигането му в борба срещу десния проект. Някой би казал, че социализмът е обществен проект. Дайте ни го най-сетне този социалистически обществен проект!

Аз, без да поднасям цитати, само като се позовавам на собствените си знания и опит, в тук приложеното есе предлагам разсъждения на тема: Социална държава - що е то? Вероятно то ще предизвика снизходителни усмивки, но все пак публикувайте го, та и други корифеи на социалната мисъл да се позабавляват.

гр. Дупница
22.04.2004 г
С почит Йордан Чочов

СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА - ЩО Е ТО?

Брой 5-6 Май-Юни 2004г.
Мъчително изживяване е да гледаш и да слушаш как лидери на БСП и левицата гузни мънкат, когато трябва да отговарят на въпроси от рода на:”Щом твърдите, че социалната политика на правителството е безотговорна, на десницата - несъстоятелна, то БСП какво по-различно и отговорно, с по-голяма полза за обществото и за изпадналите в беда би направила?” Как ли биха могли да отговорят, щом като БСП не е разработила в програмните си документи нито идеите, нито реформите, нито политиката по осъществяването им, за да я има социалната държавност - сега и в развитие.

БСП няма научно обоснован, принципно различен от този на десницата, обществен проект за развитие, чрез реформи на социалната държава с нова обществена система и не е наясно нито тя, нито обществеността, какво е то социалното в социалната държава, за която тя и обществеността би имало смисъл да се борят. БСП, левицата и обществеността в България се нуждаят от ляв, ясен, впечатляващ, научнообоснован (доколкото може) обществен проект за развитие на държавността и обществената система, открояващ се с принципните си различия от този на десницата.

Трябва да се изхожда от това, че историята не познава несоциална държава. Всяка държава е социална, защото поддържа с властническо насилие изгодни за господстващата класа обществени отношения, при които да може да реализира експлоататорските си нагони....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор