Иван Матев е роден през 1948 г. в Ст. Загора. Завършва “Българска филология и история” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, стипендиант на Центъра за връзки и изучаване на Европа в Рим. Работил е като уредник в отдел “Античност и средновековие” в Старозагорския исторически музей, като редактор в отдел “ Култура и изкуство” във в. “Септември”. В момента е директор на музей “Литературна Стара Загора”. Има публикации по въпросите на старобългаристиката,славистиката, късно античната и средновековната славяно-византийска старина, литературната история и критика, есеистиката и естетиката на християнското изкуство в контекста на православно - богословската проблематика.

НИКУЛДЕНСКИ ПОЗДРАВИ КЪМ НИКОЛАЙ ЛИЛИЕВ

Брой 5-6 Май-Юни 2004г.
(За една неизвестна пощенска картичка от Лилиевия архив в Стара Загора)

В архива на поета Николай Лилиев, част от който се съхранява в родния му град в музея “Литературна Стара Загора” (ОФ N: 1048-1287, 1834; НСФ №: 1013-1014, 1102-1103) , са стотици негови ръкописи, изградили по-сетне лирическите му поеми и цикли (“Песни”, “Химни”, “Венци”, “При морето”, “Поеми”, “Тълпите”, “Родина”, “Война”, “Зад стената”, “Ахасфер”), стихосбирките му “Птици в нощта” (1919, 1920) и “Лунни петна” (1922), а и късният Лилиев сборник “Стихотворения” (1932), съставен през 1931 г. в Стара Загора, когато поетът е отново в родния си град“... цяла една година с Николай Лилиев, незабравима, недооценена, безкрайна...”1 (според спомените на неговия сърдечен приятел, художника Димитър Караджов). Сред целия този свещен веществено-духовен свят на Лилиев се съдържа и една уникална колекция от писма, бележки, посвещения... от десетки отворени пощенски картички, чието съдържание е все още неизвестно за почитателите, а и за специалистите.

Особен интерес в случая предизвикват илюстрованите пощенски картички, носещи лични и социални послания и безкрайно ценна, изтляла вече във времето информация (от и за Николай Лилиев) в почти петдесетгодишен времеви контекст - от края на ХIХ, та до 40-те години на ХХ век. Пътували реално в България и Западна Европа, регистрирани с пощенските клейма на...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор