Ана Бландиана е румънска поетеса, есеистка, родена през 1942 г. Носител на много национални и международни награди, сред които и наградата “Хердер” - Виена. Превеждана на английски, френски, немски, испански, руски и китайски езици.

КНИГАТА И СВЕТЪТ

Брой 5-6 Май-Юни 2004г.
“Светът съществува, за да попадне някой ден в книга”, казваше Стефан Маларме и аз не можех да си представя друго, по-радикално решение на спора за първенството между словото и факта, докато не прочетох някъде, че шумерите са вярвали - с една абсолютна, вече недостъпна и непозната за нас вяра, чиято тайна са изгубили още римляните, - вярвали са, че онова, което не е записано, просто няма свое място и дори не съществува. Затова шумерите са изтривали от своите знаменити свитъци с регистрите на царете имената на злите, без да се замислят не само за бъдещето, но и за миналото, напълно убедени, че по този начин възстановяват равновесието и хармонията в света, които са нарушили лошите монарси...Каква блажена, чудна вяра! И каква надежда! И какъв категоричен императив - щом като светът съществува, за да попадне в книга, то и книгата - на свой ред - съществува, за да попадне в света, нали?!
*
Четенето е изкуство на беседата без покушение над самотата. Както и любовта е доказателство, че едно плюс едно не прави две, а дава единица, висша единица, състояща се от общуване и уединение.
*
“Здравето е симетрия, а болестта - асиметрия”, казваше един знаменит лекар и философ от древността. Сигурно заради това разбиране, че поезията е болест, се е появил интересът към строгата прозодия...
*
Получих от живота толкова дарове, че не можах да си позволя да възненавидя...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор