Родена е в Рим. Детството си прекарва в Москва. Завършила е Факултета по журналистика в СУ „Св. Кл. Охридски“. Работила е във вестниците „Народна младеж“, „Диалог“, „24 часа“. Като журналист-международник е била в Куба, Никарагуа, Испания и др. Автор е на книгата „Под небето на Матагалпа“ (1985 г.). Специализирала е по проблемите на Латинска Америка. В момента е журналист във в. „Сега“.

ЩЕ СЕ ЧУЕ ЛИ ИСТИНСКИЯТ БЪЛГАРСКИ КОНСЕНСУС ЗА ИРАК?

Брой 7-8 Юли-Август 2004г.
Най-голямата гротеска покрай трагедията с българските заложници в Ирак дойде от поръчката на българските властници за мълчание в обществото и медиите. Мотивът да не се пречи на “тихата дипломация”, която уж трябваше да спасява шофьорите Георги Лазов и Ивайло Кепов, бе само алиби за по-важната цел на елита ни - да не се изрече нещо остро срещу войната в Ирак и да не се поставят неудобни въпроси за смисъла на ангажимента на българската държава да брани ината на Джордж Буш в тази война.

Вестта за обезглавяването на единия заложник докара държавната ни върхушка до ръба на нервна криза. Привиждаха й се призраците на гневни улични протести, подобни на онези, които заливаха Рим и Сеул, когато в Ирак бяха убити италианец и южнокореец. Гузна и напълно съзнаваща степента на собствената си отговорност за сегашната трагедия, тя панически се боеше от изблик на антиправителствени и антивоенни настроения. Затова се хвърли в самоотвержена пропагандна атака, открито - както никога досега в годините на демокрацията - назидавайки медиите коя е правилната генерална линия.

И за нейно неописуемо щастие - пак както никога досега - медиите безрезервно я подкрепиха, жертвайки без задръжки един морален лукс - свободата на словото - в името на комплекс от съвсем материални съображения - от съгласуване с интересите на издателите до синхрон с интересите на глобалните...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор