Роден през 1969 г. в София. Завършил е международно право в Лайпциг, има следдипломна квалификация във Виена и Хановер, специализация в областта на търговското право. Защитава докторат по право към Хановерския университет. Издава в Германия две книги в областта на корпоративното право. Автор на поредица от статии в немските списания “Икономика и право в Източна Европа”, “Източноевпропейско право” и “Годишник на източното право”. Работи като юрист на свободна практика в Хановер.

ОТ ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОТЕКЦИОНИЗЪМ КЪМ СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ*

Брой 7-8 Юли-Август 2004г.
“Натискът на водещите индустриални държави за свободна търговия е сходен с поведението на човек, който след като е преодолял една стена, ритва стълбата зад себе си, за да не могат другите след него да го последват и да се изкачат по нея.”
Фридрих Лист, немски икономист

Световната търговска организация (СТО) бе учредена на 1 януари 1995 г. с цел да хармонизира проблемите в международните търговско-икономически отношения. Създателите й официално провъзгласиха за основоположен принцип в нейната дейност силата на правото, а не правото на икономически по-силния. Подписаните 16 договора с над 40 000 страници трябваше да въведат ред по всички спорни въпроси, като се започне от търговията с аграрни продукти и текстил и се завърши със зачитането на авторските права и патентните такси.

Оправдаха ли се тези надежди, сбъднаха ли се добрите намерения на учредителите на тази нова световна организация?

В СТО понастоящем членуват 148 държави, 3/4 се числят към групата на слаборазвитите или развиващите се страни, а 24 са представителки на водещите индустриални държави начело със САЩ, ЕС и Япония (т.нар. Г-24).

Интересите на всички тези държави гравитират около два основни търговско-политически проблема:

1.Протекционизмът на националните пазари от външна конкуренция.
2. Либерализирането (т.е. отварянето) на националните пазари...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор