Проф. Васил Проданов е доктор на философските науки. Работи в областта на философията, социологията, етиката, политическите науки. Автор е на над 200 научни публикации. Специализирал и чел лекции в Англия и САЩ. Издал е 14 книги, между които “Познание и ценности”(1979), “Личност и политика”(1988), “Глобалните проблеми и съдбата на България” (1999), “Насилието в модерната епоха” (2003) и др. Директор е на Института по философски изследвания на БАН.

ПЕРИПЕТИИТЕ НА ИДЕЯТА ЗА ЕКСПЛОАТАЦИЯТА

Брой 9 Септември 2004г.
Понятието за експлоатация във всекидневния език има множество най-широки значения - например “експлоатация на природните ресурси”, “инструкция за експлоатация на машина”, “сваляне от експлоатация на 3 и 4 блок на АЕЦ”. То се употребява също в различни политически и морални контексти, изразявайки отношения между хора или групи от хора, при което “една група от индивиди е структурно в позиция, даваща й предимство пред други”1 . Понятието за експлоатация може да бъде срещнато в специфични контексти в различни документи на ООН и ЕС, особено когато става дума за определени групи на обществото, каквито са децата и жените.

За дълъг период популярни не само у нас бяха идеите за експлоатация на една класа от друга класа, но през последните години този контекст в България почти изчезна. Терминът “експлоатация” в публичното пространство бе изтикан встрани и се възприема като остаряла, идеологизирана, неадекватна левичарска риторика. Основните парламентарни партии, включително и БСП, се отказаха от него като част от миналото в процеса на своята модернизация. В съвременния икономикс понятието за експлоатация липсва, възприемано като твърде философско, ценностно натоварено, идеологическо, метафизическо. Може да се срещне в работи, които са свързани по-скоро с политическата икономия, с философията на икономикса като базисна и метафизическа идея.

Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор