Проф. д-р Траян Гоцевски е декан на Философския факултет на Скопския университет. Бил е министър на отбраната на Република Македония (10.01.1992-4.09.1992 г.)

ПОЛИТИЧЕСКО И СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКО СЪСТОЯНИЕ НА МАКЕДОНИЯ

Брой 9 Септември 2004г.
Разпадането на СФРЮ и позициите на Македония
В началото на 90-те години на миналия век в югославската държава настъпиха години, изпълнени с военни действия. Тези тенденции обаче се проявиха значително по-рано. Началото им може да се постави в годините след смъртта на Тито, наричани често поститовски период, когато бъдещето на т. нар Втора югославска държава стана доста неясно. Тогава политиците на бивша Югославия не можеха да оценят предизвикателствата на новото време. Това донякъде се дължеше и на дългогодишното позитивно медийно представяне на състоянието на страната и на относително доброто жизнено равнище на мнозинството. Тези нагласи допринесоха за задълбочаване на югославската криза и за нейната голяма продължителност, за безконтролността, големия брой жертви, разрушения, за изселването на милиони хора, тяхната изолация, за лагерите и още за много подобни явления.

Спецификата в ескалацията на кризата, по-специално нейната интерпретация и предложенията за действия доведоха дотам, че официалните органи дълго време не искаха да признаят кризата и да се постараят да я разрешат. А по-късно, когато тя повече не можеше да се прикрива, по стара изпитана рецепта първо бе потърсено спасение в посочването на противоречията в икономическата сфера, което за тогавашната СФРЮ означаваше навлизане в икономическа криза.

Отговорните...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор