Повече от десет години след появя-ването й в публичното пространство на 1 януари 1994 г. Сапатистката армия за Национално освобождение (EZLN) остава пример за народни борби. Силата на оръжията, всъщност символична, никога не успя да вземе връх над силата на разума.

“Войната е жизнено важна дейност за Държавата,
тя е сферата на живота и смъртта;
пътят, който води до оцеляването или унищожението. Наложително е да бъде
изучена основно.”
Сун Це, “Изкуството на войната”

СИЛАТА НА ОРЪЖИЯТА И СИЛАТА НА РАЗУМА

Брой 9 Септември 2004г.
Кой е “субкоманданте Маркос”?

Мистериозният “субкоманданте Маркос”, който от 1994 г. оглавява Сапатистката армия за национално освобождение в южния мексикански щат Чиапас, не успя да запази анонимността си от мексиканските спецслужби. Въпреки че никога не сваля черната си скиорска шапка с прорез само за очите, Маркос бе идентифициран като Рафаел Себастиян Гийен Висенте, роден на 19.07.1957 г. в Тампико. Той е четвъртото от общо осем деца в семейството на собственик на верига от мебелни магазини.

Рафаел от млад показва метежен и романтичен дух, увлича се по киното и испаноезичната литература, особено по творбите на Габриел Гарсия Маркес и Марио Варгас Льоса. Учи литература, философия и социология в Националния автономен университет на Мексико. През 1981 г. е един от петимата отлични студенти, които получават дипломите си лично от тогавашния президент Хосе Лопес Портильо.

Взимал е участие във всички прояви на мексиканската левица, включително в дискусии на философи марксисти. От 1979 г. води часове по естетика на образа в Автономния университет в Ксочимилко.

През 1982 г. изчезва за няколко месеца. Смята се, че тогава за първи път е отишъл в южния щат Чиапас. През 1984 г. уведомява семейството си, че е решил да изостави всичко и да заживее в селвата с индианците цоцили и целтали. Оттогава близките му спират да получават новини от...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор