Игнасио Рамоне е роден в Испания през 1943 г. Доктор по семиология и история на културата. Главен редактор на “Льо Монд Дипломатик” и на двумесечното издание “Маниер дьо воар” от 1991 г. Професор в Университета “Дени Дидро” (Париж - VII). Асоцииран професор в Университета “Карлос - III” - Мадрид, Испания и Санктпетербургския университет, Русия. Основател на АТТАС и неин Почетен президент. Автор на редица трудове в областта на медиите и геополитиката.

ПРОТЕСТИРАЩИ, ОБЕДИНЯВАЙТЕ СЕ

Брой 9 Септември 2004г.
ПРЕНЕБРЕГВАЙКИ НЕ САМО НЕЗАВИСИМОСТТА на народите, но и многообразието на политически системи, икономическата и най-вече финансова глобализация достига най-отдалечените кътчета на планетата. Земята преживява нова ера на завоевания, както по времето на колониализма. Но сега тези, които възнамеряват да покорят света, са частните предприятия и икономически групировки. Никога владетелите на света не са били нито толкова малобройни, нито така мощни. Тези икономически групи са разположени основно в триадата: САЩ - Европейски съюз - Япония (Тайван - Южна Корея).

Целта на глобализацията не е толкова да пороби народите, колкото да завладее пазарите. Стремежът на тази съвременна власт не е завоюването на териториите, а присвояването на богатствата. И това се придружава от впечатляваща разруха. Във всички региони цели индустрии са унищожени, със съответните безмилостни последствия: масова безработица, недостатъчна заетост, нестабилност, социална изолация. Свръхексплоатация на мъжете, на жените и - още по-ужасяващо - на децата.

Либералната глобализация е също и разграбване в планетен мащаб. Големите икономически групировки опустошават околната среда хвърляйки огромни средства, плячкосват богатствата на природата, които са общо благо на цялото човечество и го правят без скрупули и без задръжки. След тях върви и финансовата престъпност свързана...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови