Роден в София през 1940 г. През 1943-1944 г. семейството му е изселено в Нови Пазар по силата на антиеврейското законодателство. Завършва руска гимназия, а по-късно испанска филология. Работил е като преводач в Куба, старши репортер в БТА, коментатор в “София-прес”. От 1990-1997 г. е гл. редактор на в. “Еврейски вести”. През 1989 -2003 г. е кореспондент на испанската агенция ЕFE. Има публикации във всички бивши социа-листически страни, в Испания, Франция, Мексико, Перу и др. През 1998 г. е награден с испанския Орден за граждански заслуги., а през 2003 - с годишната награда на СБЖ за чужд кореспондент .

ВОДАТА - ЗЛАТОТО НА ХХI ВЕК

Брой 9 Септември 2004г.
Преди време четох някъде, че през ХХI век войните ще се водят не заради петрола, а заради питейната вода. Поради постоянно растящия брой на населението на Земята и поради неблагоприятни климатични промени, настъпили не без намесата на човека, водата за пиене ще се превърне в дефицитна стока, в причина за вражди между държавите и нерядко в пряк повод за войни.

Вече сме в ХХI век и поне засега нефтът продължава да е повод за войни и съперничества - най-очевиден пример за това са войната в Ирак, опитите за смяна на режима във Венецуела, рекордните цени на течното гориво на световните пазари. Но не трябваше да чакаме новия век за другото твърдение - първата война за питейна вода е вече факт, при това още през 1967 година.

Става дума за Юнската шестдневна война между Израел и арабските държави. Най-напред Сирия обвини Израел, че е монополизирал водите на река Йордан, изтичаща от езерото Тиберия (известно още като Галилейско море, или езерото Кинерет), и започна да отклонява реките, пълнещи езерото. Израел от своя страна предупреди Сирия, че няма да позволи подобни промени и дори започна да обстрелва от въздуха машините, с които арабската държава се опитваше да отклони от техните корита притоците на езерото. Арабските държави Сирия, Египет и Йордания, претърпели унижението на разгрома през 1948 и 1956 година, видяха в назряващия конфликт добър повод за...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови