Искра Баева е доцент по съвременна световна история в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Занимава се с проблемите на Източна Европа след Втората световна война. Автор е на книгите „Източна Европа след Втората световна война 1953–1956 г.“, „Българските преходи 1994–1999 г.“ и др. Главен редактор на сп. „Ново време“ (1993–2000 г.).

ИДЕИТЕ НА ДИМИТЪР БЛАГОЕВ - ПОГЛЕД ОТ НАЧАЛОТО НА ХХI ВЕК

Брой 9 Септември 2004г.
Първото нещо, което днес трябва да се каже за Димитър Благоев (1856 - 1924 г.), е, че благодарение на отминалия почти век и половина от раждането му и 80 години от смъртта му за днешните българи той изглежда твърде далечен и непонятен. Разбира се, за постепенното потъване в забрава на този голям политически деец от първите десетилетия на модерната българска държава най-голяма роля изиграха последните 15 години, през които се осъществяваше българският преход. Той се оказа период, по време на който в значителна степен бяха делегитимирани всички идеи, свързани първо с комунизма, второ със социалдемокрацията, а накрая и с левицата като цяло.

Една от първите жертви на политическото пренаписване на новата и съвременната българска история стана Димитър Благоев. И едва ли можеше да бъде другояче, като се има предвид, че той с пълно основание в продължение на десетилетия е определян като основоположник на българското социалистическо движение, ляв и “тесен” социалдемократ, радетел за “болшевизацията” на българската социалдемокрация след победата на Октомврийската революция от 1917 г. в Русия и за нейната ленинизация.

Помръкналият интерес на историците и на обществото към Дядото може да се обясни и с естествени причини, например с това, че дейността и творчеството на Димитър Благоев бяха сравнително добре проучени в периода до 1989 г., докато това не...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор