Александър Атанасов е роден през 1930 г. в гр. Пазарджик. Професор по естетика, доктор по филология, работил дълги години в института по философия на Българската академия на науките. Бил е политически помощник на акад. Тодор Павлов през последните девет години от живота му, когато той е член на политбюро на ЦК на БКП. Автор на книгите „Естетичността“, „Естетизираният човек“, „Сравнителна естетика“, „Акад. Тодор Павлов - научнотворческо и педагогическо дело“ и други, на много статии, както и на художествено-документални произведения.

Слави Славов е завършил философия в СУ „Св. Климент Охридски“. От 1985 г. е д-р на философските науки, професор от 1987 г. Работил е в БАН, бил е преподавател по история на българската философска мисъл в Софийския университет. Автор на осем научни монографии, на над 200 студии, статии и рецензии по проблеми на българската и световната философска мисъл. Има публикации в чужбина. Съпредседател на Демократичния антинацистки клуб “Майор Франк Томпсън”

НАЗАД КЪМ ИСТИНСКИЯ ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ

Брой 9 Септември 2004г.
По повод 60-годишнината от историческата дата

Българските хитлерофашисти заедно с българските сталино-комунисти затрупаха Девети септември с лъжи и обърканото общество го заличи от националния календар. Девети септември обаче не е нито “черен ден”, както го клеймят първите (освен за самите тях), нито червен празник на “социалистическата революция”, както го честват вторите. Време е да го покажем на младите поколения в неговия истински вид.

За епохата на Втората световна война ние ще говорим с по-различен език. Ще говорим с езика на великия Франклин Рузвелт, който наричаше Хитлер и Мусолини “бесни кучета” и който предупреждаваше техния съюзник цар Борис III, че ще бъде съден като криминален престъпник за безчинствата на фашисткия режим над българския народ, за хайката му срещу невинните и беззащитни евреи.

Ще говорим с езика на великия Уинстън Чърчил, който наричаше пронацистките управници на България “чакалите на Балканите”, а Борис - “царя предател”. Чърчил, който прие българските партизани за бойни съюзници и изпрати при тях свои офицери за връзка; който нарече кабинета на Муравиев “правителство от царедворци” и отказа да го признае.

За онази епоха ще говорим на езика на големия демократ Никола Мушанов, който на 2 март 1941 г. извика от залата на Народното събрание (извика, защото не му даваха думата), че присъединяването...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор