Националното движение “Учителите за своите права” (НДУСП) е неправителствена правозащитна организация на учителите, регистрирана с Решение на СГС от 12.06.2001г. по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Предмет на дейност на движението е утвърждаването на правовия ред в образованието, защитата на правата на учителите и разработване на насоки, програми и стратегии за развитие на средното образование. В движението членуват учители от столицата и страната с различна синдикална принадлежност. Ръководството на движението се осъществява от деветчленен Управителен съвет с председател Снежана Андреева. НДУСП осигурява безплатни правни консултации на всички учители, които изявят желание да ги получат.През последните три години НДУСП редовно участва с публикации на страниците на сп.”Образование”, засягащи широк кръг от проблеми на средното образование.

“ПЕДАГОГИКА -2010”. ИДЕЯ ЗА НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Брой 9 Септември 2004г.
В миналия си брой “Ново време” публикува становище на НД “Учителите за своите права” по проекта за стратегия на МОН за развитие на средното образование.

I. ЦЕЛИ:

1. Да се приведе образователната система в съответствие с новите политически, икономически, социални и евроинтеграционни перспективи за развитието на страната.

2. Да се приведе българското училище в съответствие с образователните хоризонти на информационното общество.

3. Да се осъществи преход към пазарно и информационно регулиране на образователната система.

4. Да се издигне ролята и да се повиши отговорността на централните и местните органи на властта, политическите сили, неправителствените организации, синдикатите, бизнеса, държавата, семейството и цялата общественост за подобряване нивото на средното образование по европейските стандарти.

5. Да се промени статутът на българското средно училище.

6. Да се приведе статутът на българския учител в съответствие с основните измерения на учителската професия - висока социална значимост, обществена отговорност, висок образователен ценз.

7. Да се изгради нова система за повишаване на квалификацията на учителите, позволяваща преход от подготовка на учители, които поднасят информация, формират умения, култивират ценности и поведенчески нагласи, към учители, които управляват...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор