ОТИДЕ СИ ЧЕСЛАВ МИЛОШ

Брой 9 Септември 2004г.
На 93 годишна възраст великият поет, изкусният познавач на историята на литературата и носителят на Нобеловата награда за литература, ни напусна завинаги. Домът в Краков бе последното му убежище, откъдето той се сбогува със света и с любимата си Полша.

Чеслав Милош е роден на 30 юни 1911 г. в градчето Шетейние, разположено край река Невяза в Литва. Самата Литва е оказала огромно влияние върху творчеството на поета, който завинаги запазва спомена за прекрасните литовски пейзажи, превърнали се в незабравима част от детството и младостта му. За бъдещия поет детството остава онова безметежно време, “запазено” за славни пътешествия и приключения. През 1917 г. преживява Октомврийската революция. По-късно образите от този период ще “оживеят” в творчеството му. Можем да ги открием в “Долината на Иса”, както и в необикновената автобиография, която поетът сам сътворява в “Чеслав Милош, непокорен автопортрет”. Към тези събития и към любимите години на спокоен живот край река Невяза Милош ще се върне във военната стихосбирка “Оцеляване” и в издадения през 1994 г. том “На брега на реката”. Не случайно именно детството му, преминало в полско-литовска атмосфера, ще бъде основа за много от по-нататъшните му литературни разсъждения.

“Поема за застиналото време” (1933 г.) е дебютът на поета. За книгата си Милош получава наградата на името на Филомати. Връчва...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор