Христо Христов е роден на 3 август 1956 година в град Елхово. Завършил е българска филология” в СУ “Св. Климент Охридски”, работил е последователно във вестниците “Марица - изток”, “Септември”, “Днес”, “Домино”, “Континент”, “Стандарт”, Радио “FM+” - Стара Загора, “Земя” ,”Сега” и “Република”. Сега е кореспондент на в. “Дума” за Старозагорска и Хасковска област. Автор е на документално-публицистичната книга “Стъпала към хоризонта”, посветена на енергийно-промишления комплекс “Марица - изток”. Член е на СБЖ.

АВГУСТ, МЕСЕЦ С ДЪХ НА ДИОКСИД

Брой 9 Септември 2004г.
Че август 2004 година няма да прилича на август 2003 си пролича още на 3 юни, когато старозагорски вестник написа: “Странен облак с високо съдържание на серен диоксид е засечен над билото на Средна гора, в непосредствена близост с военния полигон Змеево, където през 2002 година бяха унищожени ракетните комплекси СС-23, Скъд и Фрог. Военните отричат да са правили там нещо опасно…” Централните медии пропуснаха покрай страниците си сигнала.

Месец по-късно военните продължават да отричат. Нищо че на 6 август на същото място пак се появи облак, но с далеч по-големи размери и с далеч по-стряскащо съдържание на същия отровен газ. От морето министърът на отбраната Николай Свинаров отсече: “Не зная на Змеево да е правено нещо опасно…”

Вече на 8 август “Труд” отбелязва: “Обгазяването на Стара Загора със серен диоксид в петък следобед е причинено най-вероятно от пренос на димни газове от района на “Марица-изток”, само два от 12-те енергоблокове в комплекса имат сероочистващи инсталации, които са много скъпи - по 30 млн. евро за един блок, пише изданието, като се позовава на експерти от местното подразделение на МОСВ.

И тъй като хората отказват да повярват на явната нелепица, впрягат се за допълнителни доказателства учените от Института по хидрология и метеорология при БАН. Които след седмица обявяват: “при особено стечение на обстоятелствата...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор