Юрий Борисов е главен редактор на сп. "Ново време". Доктор по философия. Автор на книгите "Психология на подсъзнанието", "Приказка за Буда", "Войната на Мърфи", "Христос не возкресе", на редица статии в периодичния печат.

ОБРАЗОВАНИЕТО -ЕДНО НОВО ПОЛИТИЧЕСКО ИЗКУШЕНИЕ

Брой 10 Октомври 2004г.

Септемврийското изследване на MБМД за рейтинга на политиците показва, че финансовият министър Милен Велчев е повишил доверието към себе си. Едно от обясненията е, че е повдигнал темата за образованието.

Аргументът е правдоподобен не защото министърът казва нещо ново или впечатляващо. Банална истина е, че в съвременния свят образованието трябва да бъде приоритет, че на учениците са нужни повече компютри и учители по английски. И все пак за пръв път от 15 години насам финансов министър демонстрира специална грижа за образованието. А след като човекът, който управлява хазната, го боли за тази област, може пък наистина нещо добро да й се случи. На образованието, не на хазната.

Втората добра новина в духовна посока беше, че парламентарни политически сили поеха темата с въодушевление. Какво става в експертните лаборатории на повечето от тях не знаем, но медиите откроиха три новини.

Първо - че на първолаци пилотно ще се дава безплатна кифла.

Второ - че разходите за образование трябва да достигнат 5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП).

Трето - че учителите ще бъдат питани дали искат стратегия и повече пари за образованието.

В интерес на истината от трите новина e само първата. Безплатни кифли отдавна няма и въпреки че тази държавна щедрост няма да реши никакъв проблем, е достойна за уважение. Това може държавата,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор