НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ

На 12.02.2004 г. Народното събрание прие на първо четене закон за генно модифицираните организми (ГМО) с 80 гласа “за” от 127 присъстващи. Нормативният акт обаче предизвика ожесточена дискусия, защото влезе в противоречие севропейската практика на пазара да не се пускат храни, които съдържат ГМО. Българският вариант на закона разрешава това, когато е извършено с одобрението на министъра на земеделието.
Очевидно протестите повлияха на мнозинството в парламента и то отложи гласуването на закона на второ четене за неизвестното бъдеще, въпреки опитите на екоминистърката Арсенова да ускори неговото гласуване. Тя дори обяви, че ако не побързаме с приемането му, има опасност да отворим отново глава “Околна среда”.

ГЕННО - МОДИФИЦИРАНИТЕ ОРГАНИЗМИ (ГМО)

Брой 10 Октомври 2004г.
ГЕННО - МОДИФИЦИРАНИТЕ ОРГАНИЗМИ (ГМО)

1. Във връзка с присъединяването ни към ЕС, какво земеделие приоритетно трябва да развиваме в България - интензивно с ГМО или екологично?

2. Опасни ли са за здравето ГМО?

3.Смятате ли, че след присъединява-нето ни към ЕС е необходим мораториум върху разпространението на генно модифицирани растения и храни?Стойко Танков, Коалиция за България :

1. Аз съм категоричен, а мисля, че и позицията на парламентарната група на левицата е такава, че на България е нужно екологично чисто земеделие. Страната ни има този ресурс и няма нужда от интензифицирано земеделие. Ние не страдаме от проблема изхранване, дори не използваме цялостно площите, които имаме. Следователно земеделие с ГМО не ни е необходимо. Категоричен съм обаче, че е необходим закон за генно-модифицираните организми, защото в момента сортове, които са третирани с такива организми, се засаждат безразборно.

2. Отговор на въпроса дали ГМО са опасни досега науката не може да даде. Затова е по-добре законът, който предстои да бъде гледан на второ четене, да предвижда повече забрани и рестрикции. Проектозаконът, струва ми се, е много по-рестриктивен, отколкото европейското законодателство.

3. Ако приемем добър закон, мораториум няма да е необходим, защото вече ще бъдат създадени правила в тази област. Това...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор