КАКВО Е ГМО?

Брой 10 Октомври 2004г.
Какво е ГМО?

Генно-модифицираните организми са създадени с цел да се подобрят определени качества на дадено растение или животно. Това става като в неговата ДНК се вкарва ген от друг вид. Например, вкарва се ген против измръзване от риба в домат; или ген, произвеждащ ток-син, който убива насекомите, от бактерия - в царевицата; или гени от човек - в свиня.

Тенденции, факти и действащи лица в генно- инженерната индустрия

През 90-те години агробизнесът и фармацевтичната индустрия се сляха в по-големи компании - явление, наречено консолидация на индустрията. Това създаде т. нар. индустрия за Живата наука. Тези гиганти или транснационални компании (ТНК) доминират търговските продажби на пестициди, семена, храни или животински продукти на световно равнище. Тяхната глобална природа се изразява във все по-малката им зависимост от родните им страни по отношение на продажби и локализация на производ-ството. Например швей-царската “Суис - живи науки” има 275 дъщерни подразделения и клонове в 145 страни по света. Генните модификации на семена се доминират на пазара от транснационални компании като “Монсанто”, “Авентис”, “Дюпон” и “Астра Зенека”.

Липса на дългосрочни тестове за безопасност

Големият проблем в областта на токсикологията е фактът, че нищо не би могло да се каже за бавнодействащите отрови. Известно...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор