Тодор Славов e координатор на кампанията срещу генно-модифицираните организми в екологично сдружение “За земята”. Сдружението участва в коалиция “България - зона свободна от генно модифицирани организми” , която включва над 20 организации, партии и неформални групи, редица известни учени и хиляди граждани.

БЪЛГАРИЯ - ЗОНА, СВОБОДНА ОТ ГМО

Брой 10 Октомври 2004г.
Кое ви кара да бъдете толкова крайно негативно настроени към ГМО?

Генно-модифицираните организми водят до здравни проблеми, включително много тежки заболявания, смъртни случаи, алергични реакции. Това стана ясно в процеса на събиране на информация, който започнахме като организация. Тези неща могат да се намерят в Интернет. Даже на дебат, организиран от нас, някой каза, че ако в Google напишеш “генно-модифицирани организми, вредни за здравето”, излизат над 700 000 заглавия. Ако напишеш “полезни страни на генно-модифицираните организми”, излизат около 1500 заглавия.

Това, което също ни дразни като организация, е, че институциите, и в частност Агробиоинститутът, който трябва да информира обществото и взема пари за това, представят информацията много едностранчиво и на всичкото отгоре невярно, като твърдят, че изобщо няма вредни въздействия.

Какви може да са причините за това?

Икономически. Всички знаят, че те работят по поръчки на “Монсанто” и са най-добре платеният аграрен институт в България. И още, техният бюджет надхвърля бюджетите на всички останали институти, взети заедно. Това е и връзката с проектозакона, разработен от техни специалисти. Което е абсурдно, защото те са заинтересована страна по този проектозакон. Явно обаче е въпрос на лобиране и на концепция на Министерството на земеделието и горите, които са предложили...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор