Доцент в катедра “Политология” на СУ “Св. Климент Охридски”. Ръководител на Център по политически мениджмънт. Научните й интереси са в областта на политическите комуникации и политическия език.

ПАРТИЙНАТА СИСТЕМА НА ПРЕХОДА - НЕВЪЗМОЖНОТО ОБЯСНЕНИЕ

Брой 10 Октомври 2004г.
Анализът на случващото се в българската партийна система е силно повлиян от емоцията на текущото и временното. За да се опитаме да го върнем в руслото на научния подход, е нужно да се върнем към историята.

Историята

С възникване на необходимостта от държавна форма на управление на обществото се заражда и необходимостта от решение на основния въпрос - кой управлява (въпросът как е вторичен). Или с други думи, как се извършва изборът на хората, които заемат ръководни постове и определят политиките на една страна. Точно по отношение на това решение се зараждат и първите форми на партийни организации, предшествениците на съвременните партии.

В древен Рим за първи път срещаме началото на представителната система - гласуването за местата в Сената. При феодализма необходимостта от политика, особено в градските центрове, дава началото на организиране, което е в основата на възникването на партиите. Такива са за Испания Кортесите през 1137 г.; в Англия - парламентът през 1265 г., във Франция - Генералните щати през 1302 г., и в Германия - Райхстагът и Ландтагът през 1356 г. Първите политически партии се съставят след Нидерландската революция от 1566 -1609 г. - това са партиите на т.нар. провинциалисти (защитава интересите на холандските търговци и занаятчии) и на унитаристите (буржоазно-демократични елементи), търсеща обединение на провинциите около...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор