ТРАГЕДИЯТА В БЕСЛАН - ГЛЕДНИ ТОЧКИ

Брой 10 Октомври 2004г.
Збигнев Бжежински, американски политолог и бивш съветник на американския президент Джими Картър по въпросите на националната сигурност, в интервю за радио “Гласът на Америка” (8 септември 2004).

Въпрос: Господин Бжежински, каква е, според Вас, причината за случилото се в Северна Осетия?
Збигнев Бжежински: Не разполагам с точна информация каква е непосредствената причина за тази кървава война, но несъмнено тя е комбинация от две трагични обстоятелства. Преди всичко - растящото отчаяние, радикализация и ожесточение на чеченците, което ги принуждава да предприемат жестоки, неприемливи и нечовешки действия и, от друга страна, твърдата политика на руското правителство, която не оставя място за компромис, за постигането на цивилизовани споразумения. Именно това води до подобни трагични инциденти, на които руските власти реагират с нови жестокости и безцеремонност, водещи до масовата гибел на хора.

Въпрос: Какво трябва да направи Москва, за да прекрати конфликта в Чечня?
Збигнев Бжежински: Преди всичко трябва да признае, че чеченците не са руснаци. В качеството си на такива те заслужават повече от фактическия статут на окупирана провинция. Смятам, че има начини да се намери компромисно решение, което да не засяга териториалната цялост на Руската федерация - да им бъде предоставена възможност за самоуправление, така че те да почувстват...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор