Владимир Игоревич Сажин е кандидат на историческите науки, наблюдател на радио “Гласът на Русия”.

ИСЛЯМЪТ В НОВИТЕ ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ УСЛОВИЯ

Брой 10 Октомври 2004г.
Глобалните исторически процеси през 80-те и 90-те години доведоха до коренни изменения в разположението на политическите и военните сили на планетата. В продължение на повече от четири следвоенни десетилетия политико-идеологическата и военна конфронтация “комунизъм - капитализъм” на глобално равнище практически разделяше света на две части: СССР с неговите съюзници и симпатизанти и САЩ с техните съюзници и симпатизанти.

Това световно устройство позволяваше и на Москва, и на Вашингтон в определена степен да контролират обстановката в “зоната на тяхното влияние” и да не допускат (или да задушават в зародиш) повечето “вътрешнозонални конфликти”, които обективно разклащаха мощта на монолитните блокове. Наистина това невинаги се удаваше. Понякога сериозни конфликти и даже войни избухваха в “пограничните територии” на зоните на влияние. Като пример могат да се посочат Корея, Виетнам и Афганистан. И все пак, стратегическото противоборство между двете системи като цяло несъмнено способстваше за неутрализацията на междуетническите и междуизповедалните конфликти на регионално равнище.

Краят на “студената война” обаче ознаменува възникването на нови реалности. Привичното устройство на света, установило се след Втората световна война, бе нарушено. Глобалното противостоене на двете свръхдържави СССР-САЩ, на двата блока - Варшавския...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор