ПЕРСПЕКТИВИ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА МОДЕРНИЗАЦИЯ В АРАБСКИТЕ СТРАНИ

Брой 10 Октомври 2004г.
Събитията, разгръщащи се в Арабския изток на границата на ХХ-ХХI век, водят към неутешителния извод, че пред очите ни се разпалват старите конфликти и възникват нови. Сред тези, които заемат особено видно място на страниците на вестниците и на телевизионните екрани, трябва да отделим продължаващия арабско-израелски конфликт и новия кръг в спиралата на палестинско-израелското противопоставяне, довел до началото на втората палестинска интифада през септември 2001 година.

Повече от негативни за региона са последиците от т. нар. антитерористична операция, инициирана от Вашингтон и довела до още по-голямо засилване на напрежението. Разширяването на дъгата на нестабилност на Изток продължава с “реанимирането” на кризата около Ирак, предизвикала в крайна сметка военна операция на САЩ и техните съюзници през пролетта на 2003 г.

Тези сложни международни процеси оказват въздействие на вътрешнополитическата обстановка практически във всички страни от региона на Арабския изток. На властите често им се налага да полагат изпити за способността им за оцеляване в условията на осъществяващата се опасност от външна заплаха и вътрешна нестабилност.

На фона на нарастване на регионалното напрежение на границата на хилядолетието Арабският изток преживя и смяна на управляващите елити в редица ключови страни. Въпросът за приемствеността...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор