Юрий Асланов е завършил ВИИ ”Карл Маркс” в София и Институт за системни изследвания в Москва, специалност икономика и социология. Доктор на науките, старши научен сътрудник. Секретар на Института за социална интеграция и управител на частна социологическа агенция АФИС. Експерт на парламентарната група на Коалиция за България и експерт на Националния предизборен център на БСП.

ПРЕДПОЧИТАНИ И ВЪЗМОЖНИ ПАРТНЬОРИ НА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО

Брой 10 Октомври 2004г.
Какво показа вътрешнопартийното проучване?

В периода 19 - 25 юли т.г. бе проведено проучване на вътрешно- партийните нагласи по някои аспекти на коалиционната политика на БСП. Анкетирани са 800 партийни членове от цялата страна, а данните са представителни за мнението както на редовите партийни членове, така и на активистите, заемащи различни изборни длъжности.

В пресата се появиха различни интерпретации на данните от това проучване. Едната причина е, че на пресконференция ръководството на БСП обяви част от резултатите, без да влиза в детайли и разяснения за обхвата на проучването и неговите методически особености. Другата причина е, че част от медиите избраха произволно отделни аспекти на проучването и някои от коментарите бяха едностранчиви.

Кое основно бе интерпретирано в средствата за масово осведомяване?
Първо, че предпочитаният коалиционен партньор на партията е ДПС.
Второ, че има нагласа за коалиция с НДСВ.
Трето, че в партията няма единно мнение по въпроса за запазване на сегашния коалиционен формат - Нова левица и Коалиция за България.
Още тук бързам да направя уточнението, че нито едно от горните твърдения не отговаря на истината и не може да бъде подкрепено с данни от проучването.

Какво е действителното положение?

Въпросът, на който са отговаряли анкетираните партийни членове и който...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови